Vijesti

Vraćanje ključa grada

Od bajki do bajki

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić :  Vraćanje ključa grada
Nažalost, manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić privedena je kraju. Vraćanje ključa grada održalo se u Velikom izložbenom salonu Vladimir Becić u 11 sati. Program je započeo nastupom Dječjeg zbora Nota i Dječjeg vrtića Pčelica.

Dan škole u Ivani Brlić.Mažuranić

Poljubi zemlju po kojoj hodaš

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Dan škole u Ivani Brlić.Mažuranić
Tema je ovogodišnjeg Dana škole Poljubi zemlju po kojoj hodaš. Neke pjesme su vječne, pripadaju svim generacijama, vremenima i pjevaju se kada autori i suvremenici više nisu živi.

Dramska radionica Čuvari bajki

Šuma Striborova u izvedbi studenata

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Dramska radionica Čuvari bajki
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Osijek-dislociranome studiju Slavonski Brod 19. travnja u 10 sati održana je dramska radionica pod nazivom Čuvari bajki. Voditeljica radionice bila je profesorica kolegija Dramskog odgoja i lutkarstva dipl. glumica Mira Perić.

Izložba i radionica Interaktivna inkluzivna Ivana

Igrom do spoznaja

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba i radionica Interaktivna inkluzivna Ivana
U Muzeju Brodskog Posavlja 19.travnja 2018. održana je izložba i radionica pod nazivom Interaktivna i inkluzivna Ivana. Zanimalo nas je što to znači. Tako smo saznali od Ivane Kljajić, predsjednice Udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, da je to naziv njihova projekta kojim su željeli uključiti djecu s poteškoćama u Svijet bajki, ali tako da budu prihvaćeni i poštovani.

Predavanje književnice Sanje Polak na FOOZOS-u

Izazovi učiteljskoga poziva

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predavanje književnice Sanje Polak na FOOZOS-u
Jedna od naših najčitanijih književnica Sanja Polak posjetila je Slavonski Brod 20.travnja i na Učiteljskom fakultetu održala predavanje studentima o učiteljskom pozivu i poticanju čitanja. Govorila je na temelju svoga dugogodišnjeg učiteljskog iskustva što sve učitelj danas treba biti.

Predstavljanje knjige Lingvostilistčki zapisi

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predstavljanje knjige Lingvostilistčki zapisi
U Gradskoj knjižnici 19. travnja održano je predstavljanje knjige doc.dr.sc Remzije Hadžiefendić Parić pod nazivom Lingvostilistički zapisi. O knjizi je govorio recenzent prof. dr.sc. Ekrem Čaušević.

Predstavljanje knjige Male riječi koje rastu

Čovjek koji razumije djecu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predstavljanje knjige Male riječi koje rastu
U Gradskoj knjižnici 19.travnja u 11 sati održalo se predstavljanje knjige za djecu Antuna Tonija Barteka Male riječi koje rastu. Antun Toni Bartek, pjesnik, pisac, publicist, pedagog, napisao je desetak knjiga. O njegovoj knjizi govorili su Mirko Ćurić, Irena Krumes, Zlatko Kozina, Dinka Kovačević te Adam Rajzl.

Pričaonica i kreativna radionica u Gradskoj knjižnici

Zmaj Ognjeni u rukama učenika

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Pričaonica i kreativna radionica u Gradskoj knjižnici
Gradska je knjižnica povodom Svijeta bajki održala 22. travnja u 9 sati još jednu pričaonicu i kreativnu radionicu Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica. Uvod u radionicu bio je prepričavanje bajke Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica.

Prodajna izložba rukotvorina dječjih vrtića

Kad se male ruke slože

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Prodajna izložba rukotvorina dječjih vrtića
Svoje su radove cijeli tjedan stvarali gradski vrtići: Stribor, Trnoružica, Kosjenka, Potjeh, Maslačak, Tintilinić i dr.te su ih danas na Korzu izložili. Djeca su uz pomoć svojih odgojiteljica napravile različite predmete.

Radionica stereotipi u inačicama Perraultovih i Grimmovih bajki

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Radionica stereotipi u inačicama Perraultovih i Grimmovih bajki
Sva djeca rado slušaju i čitaju bajke. U našoj Šarenoj školi bajke i priče stanuju. Spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić po kojoj naša škola nosi ime, ugostila je i naše brodske učiteljice koje su nas odvele u čaroban svijet Perraultovih i Grimmovih bajki.

Sanja Polak u Gradskoj knjižnici

Kako nastaju priče

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Sanja Polak u Gradskoj knjižnici
Omiljena književnica za djecu i učiteljica Sanja Polak posjetila je naš grad kako bi održala književni susret pod nazivom Kako nastaju priče. Susret se održao u Gradskoj knjižnici 19. travnja 2018. u 18 sati.Od Sanje smo doznali da nije učiteljica, bila bi glumica. Ispričala nam je da je glumila u kazalištu, ali je zbog dvodnevnoga putovanja izostala s probe

Bunjevci održali predstavu Lina snaja

Pouke za život

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Bunjevci održali predstavu Lina snaja
U OŠ Dragutin Tadijanović 18. travnja održala se predstava Lina snaja. Učenici viših i nižih razreda, okupili su se u blagovaonici škole kako bi uživali u predstavi.

Iz života novinarske družine

Što gradi novinara?

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Iz života novinarske družine
Naša novinarsko-radijska družina sastoji se od dvadesetak članova koji aktivno sudjeluju u svim događajima Svijeta bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Svi trebamo biti odgovorni, savjesni, strpljivi te se ponekad moramo odreći viška slobodnoga vremena pa i nastave kako bismo svoj zadatak obavili što bolje.

Moja uloga Rutvice

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Moja uloga Rutvice
Već drugu godinu članovi dramske skupine OŠ Ivan Goran Kovačić sudjeluju u Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Zajedno s drugim školama tijekom zimskih praznika imamo audicije. Tko je najbolji, najspontaniji, taj dobiva ulogu. O

Naši glumci u predstavi Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Naši glumci u predstavi Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica
Presretna sam što sam dobila ulogu vile zatočnice broj sedam. Ta mi uloga znači puno jer mogu glumiti s divnim ljudima. U predstavi sam negativka. Zlobna sam. Kao vila zatočnica nemam puno teksta, ali imam puno plesnih dionica.

Prigodna anketa

Gdje je Ivana rođena?

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Prigodna anketa
Ivana Brlić-Mažuranić naša je najpoznatija sugrađanka te je svi ljudi vežu uz Brod. Zato nas je zanimalo koliko je poznata informacija da Ivana Brlić-Mažuranić nije rođena u Slavonskome Brodu, nego u Ogulinu.

Sjećanje na Slavicu Briznej

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Sjećanje na Slavicu Briznej
Povodom desetogodišnjice smrti brodske pjesnikinje Slavice Briznej u Gradskoj knjižnici 18. travnja 2018. u 12 sati održan je skup sjećanja na njezino stvaralaštvo.Slavica Briznej rođena je 2. prosinca 1948. godine u Zagrebu.

Dragutin Tadijanović i Svijet bajki

Rea Špiranović u ulozi Tadijanovića

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Dragutin Tadijanović i Svijet bajki
U Franjevačkom samostanu odigrava se još jedan program živuće povijesti. Učenica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda Rea Špiranović našla se u ulozi Dragutina Tadijanovića.

Izložba obitelji Brlić

Priča o Brlićevcu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba obitelji Brlić
Dok smo promatrali izložbu obitelji Brlić, za oko nam je zapela fotografija vile Brlićevac, njihova obiteljskoga ljetnikovca u Brodskom Vinogorju. To je bilo veoma važno mjesto u životu slavne književnice u kojoj su ona i njezina obitelj i prijatelji provodili cijelo ljeto do rane jeseni.

Likovna stvaraonica Diorama IBM

Scenografija u kutiji

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Likovna stvaraonica Diorama IBM
Prvi put ove godine Galerija umjetnina Ružić povodom Svijeta bajki organizirala je likovnu radionicu za učenike viših razreda osnovnih škola pod nazivom Diorama IBM. Stvaraonica je održana 17. 4. 2018. s početkom u 11 sati.

Predstavljanje zbornika 3. međunarodne studentske konferencije

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predstavljanje zbornika 3. međunarodne studentske konferencije
Na Učiteljskom fakultetu u Slavonskome Brodu održano je predstavljanje zbornika radova 3.međunarodne studentske konferencije Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju.

Promocija prve knjige Tomislava Sabljića

Samo da nije bolje

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Promocija prve knjige Tomislava Sabljića
Tomislav Sabljić rođen je u Slavonskom Brodu, a živi u Zagrebu. Ove godine izašla je njegova prva knjiga Samo da nije bolje. To je zbirka dvadeset kratkih priča koje govore o svakodnevnom životu na humorističan način.

Radionica kreativnoga pisanja

U svijetu kratkih priča

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Radionica kreativnoga pisanja
U prostorijama Gradske knjižnice održala se radionica kreativnoga pisanja pod nazivom Put u središte kratke priče. Radionica se održala 17. travnja u 16 sati. Cilj radionice bio je potaknuti sudionike na razvijanje kritičkoga mišljenja i pisanja kratkih priča.

Aktivnosti Savjeta mladih u Svijetu bajki

Vesna u novome ruhu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Aktivnosti Savjeta mladih u Svijetu bajki
Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić povodom Svijeta bajki održala se radionica pod nazivom Obojimo Korzo. Radionicu je organizirao Savjet mladih grada Broda. To je savjetodavno tijelo Gradskoga vijeća Grada Slavonskoga Broda.

Dodjela nagrada za najbolje literarne radove

Ivanini motivi u novome ruhu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Dodjela nagrada za najbolje literarne radove
I ove je godine Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek- dislocirani studij Slavonski Brod proveo literarni natječaj za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske.

Living History u Tvrđavi

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Living History u Tvrđavi
Program pod nazivom Living History odvijao se u Tvrđavi. Organizator ovoga događanja je Turistička zajednica grada Slavonskoga Broda. Kada smo došli u gradsku tvrđavu, dočekao nas je pisar te nam objasnio svoju ulogu.

Na druženju s bajkopričalicom

Ni blizu ni daleko na Sandrin način

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Na druženju s bajkopričalicom
Povodom Svijeta bajki bajkopričalica Sandra svakoga dana ispred kuće Brlićevih priča bajke. Sandra u svoje pripovijedanje ulaže puno truda i rada. Ove godine bajkopričalica odlučila je ispričati rusku narodnu bajku o careviću Ivanu i njegovoj žabici.

Sajam na Korzu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Sajam na Korzu
Ove nas je godine ugodno iznenadio sajam domaćih proizvoda i rukotvorina koji je postavljen ispred suvenirnice na Korzu. Organizator sajma je Turistički klaster Slavonska košarica. To je udruga koja okuplja 134 proizvođača i različitih udruga s područja Slavonije.

Udruga Animo za dobrobit djece

Zajedno s Domaćima

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Udruga Animo za dobrobit djece
Na gradskom Korzu udruga Animo prezentirala je likovne uratke koji su rezultat radionica. Radionice su u njihovoj organizaciji održane u Osnovnoj školi Milan Amruš. Radovi su bili inspirirani pričom Šuma Striborova i Domaćima.

Gostujuća izložba iz Celja

Arma Christi ili svatko svoj križ nosi

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Gostujuća izložba iz Celja
Izožba Arma Christi ili svatko svoj križ nosi održava se u Muzeju Brodskoga Posavlja te traje do 22.4. Autorica ove izložbe je Barbara Trnovec iz Pokrajinskog muzeja Celje. Kroz umjetnost su prikazani simboli Kristove pasije ili muke.

Likovi iz bajki na gradskome Korzu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Likovi iz bajki na gradskome Korzu
Kako bi Brod bio doista grad iz bajke, gradskim ulicama prošetali su Regoč, Stribor, Kojsenka i Potjeh. Organizator ovoga događanja je Turistička zajednica grada Slavonskoga Broda.

Otvorenje izložbe najboljih likovnih radova

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica povezali Hrvatsku

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Otvorenje izložbe najboljih likovnih radova
Otvorenje izložbe i dodjela najboljih likovnih radova odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske održana je 16.travnja u 12.30 u Velikome izložbenom salonu Vladimir Becić . Cilj je ovoga tradicionalnog likovnog natječaja poticanje mašte djece i njihove ljubavi prema književnom stvaralaštvu naše sugrađanke.

Premijera predstave Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

Obiteljsko nasljeđe nadjačalo zlo

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Premijera predstave Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica
Svečana premijera predstave Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica održana je 15. travnja 2018. u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić. Više od pedesetero dječaka i djevojčica između deset i šesnaest godina glumili su, plesali, izvodili glazbeno-scensku čaroliju. Uz njih su nastupili i odrasli glumci Stanislav Hudi, Darija Vlajnić i Matej Safundžić.

Svečano otvorenja Svijeta bajki 2018.

Brod-grad djece, čarolije i bajki

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Svečano otvorenja Svijeta bajki 2018.
Ovogodišnje svečano otvorenje Svijeta bajki održalo se na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u nedjelju 15. travnja u 16.00 sati . Organizator svečanosti je Umjetnička organizacija Slavonski Brodvej. Otvorenje je započelo predstavom u kojoj su sudjelovali Kazališna družina Ivana Brlić- Mažuranić, Dramski studio Tintilinić te Satiričko kazalište mladih.

Ususret bajkama...

Zajedno s Ivanom

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Ususret bajkama...

Rezultati literarnog natječaja 2018. godine

U svijetu bajki Ivane-Brlić Mažuranić

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Rezultati literarnog natječaja 2018. godine

Rezultati likovnog natječaja 2018. godine

"Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica"

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Rezultati likovnog natječaja 2018. godine