• ena.jpg
  • ivana.jpg
  • magdalena.jpg
  • marina.jpg
  • mia.jpg
  • tara.jpg
  • zdravko.jpg

Od početka do danas

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Na poticaj najmlađe kćeri Ivane Brlić-Mažuranić, Nedjeljke (Brlić) Mohaček, u Slavonskom Brodu u organizaciji Gradske knjižnice Slavonski Brod i u suradnji s Društvom Naša djeca, po prvi puta su 1970. organizirane svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić". Prvi "Svijet bajki" okupio je u Brodu i brojne pisce za djecu, među kojima ističemo Dragutina Tadijanovića, Luku Paljetka, Dragutina Horkića, Tita Bilopavlovića. a na pozornici netom otvorene Kazališno-koncertne dvorane brodski su osnovci izveli predstavu "Šegrt Hlapić". Na središnjem brodskom trgu otkriveno je poprsje Ivane Brlić-Mažuranić, djelo akademskog kipara Vanje Radauša. Slavonski Brod i cijela okolica počeli su živjeti s Ivanom Brlić-Mažuranić i njezinim neprolaznim djelom.

"U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" do 1974. bila je grandiozna manifestacija na kojoj su izvođene brojne kazališne predstave, okupljali su se književnici koji su posjećivali škole i vrtiće u cijeloj općini, na središnjem brodskom trgu u povorkama se okupljalo na tisuće djece. Nakon toga nastupa razdoblje stagnacije, no programi se i dalje održavaju svake godine uz rođendan "hrvatskoga Andersena", te je 1984. obilježena i 110. godišnjica njena rođenja. Gradska je knjižnica priredila veliku izložbu o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić 1988. (koja je 1989. posuđena Centru za kulturu Rijeka), a 1989. priprema se i objavljivanje brodskoga izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića".

U trenucima osamostaljivanja Republike Hrvatske i demokratskih promjena, u sjeni dolazećeg rata koji će odnijeti i brojne dječje živote, Grad Slavonski Brod skuplja snagu i 1991. ponovno pokreće Dječje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić". Tijekom Domovinskog rata pokrenut je i projekt "Poruke mira i dobra iz svijeta bajki Ivane Brlić-Mažuranić" koji je Slavonskom Brodu priskrbio više priznanja, a od 1993. do 1997. i potporu UNICEF-a zahvaljujući kojoj je bio domaćin susreta djece petnaest hrvatskih gradova stradalih u ratu, Projekt Kultura u službi rehabilitacije djece stradale u ratu i izdavačka djelatnost "Svijeta bajki" uvršteni su u sam vrh međunarodne nagrade za promicanje čitanja The Ibby-Asahi Reading Promotion Award 1995. i 1996. godine. Iz "svijeta bajki" izašla su i reprezentativna izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" te "Priče iz davnine", kao i Zbornik radova s okruglog stola o Ivani Brlić-Mažuranić, a velika kazališna radionica "Svijeta bajki", koja nas svake godine iznenađuje svojim predstavama, ostat će upamćena po glazbeno-scenskim čarolijama "Hlapić i djeca" i "Šuma Striborova". "Svijet bajki" i sve popratne programe organizirao je tada kao i danas Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda, a za ponovno vraćanje Ivaninih svečanosti na visoku razinu najzaslužnija je gospođa Verica Vukelić i tadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda gradonačelnik dr. Mato Vukelić koji su oko Ivane i "Bajki" okupili sve gradske ustanove i udruge u kulturi te angažirali stručnjake poput Zvonimira Lončarića i Mihajla Arsovskog na dizajnu brodskih izdanja.

Dunja Vanić

Tražilica

Organizator

sbgrb logoGRAD SLAVONSKI BROD
www.slavonski-brod.hr

Impressum
www.usvijetubajki.org

kosjenka