Vijesti

Goranovci u Svijetu bajki

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Goranovci u Svijetu bajki
Kao i svake godine učenici novinarske družine Osnovne škole Ivan Goran Kovačić bili su aktivno uključeni u dane Ivane Brlić- Mažuranić. Sudjelovali su u novinarskoj, radijskoj i videoradionici. Od prvoga dana pa do vraćanja ključa grada pratili su sva događanja.

Druženje s piscem Ivanom Lutzom

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Druženje s piscem Ivanom Lutzom
U Gimnaziji Matije Mesića 22. travnja u organizaciji Udruge Lima u 13 sati održano je druženje s piscem Ivanom Lutzom. Ovaj brodski pisac fantastičnih i znanstveno-fantastičnih romana govorio je učenicima Gimnazije o važnosti kreativnosti.

Iz vrtića Trnoružica

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Iz vrtića Trnoružica
U Dječjem vrtiću Trnoružica 21. travnja 2016. godine od 9:00 do 11:00 sati održala se radionica izrada licitarskih srca. U radionici su sudjelovala djeca najstarije skupine. Kroz radionicu ih je vodila odgojiteljica Božana

Proslava Dana škole

Zeleno i plavo u OŠ "Ivana Brlić-Mažuranić"

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Proslava Dana škole
Zastava Svijeta bajki ponosno je vijorila protekli tjedan ispred OŠ "Ivana Brlić-Mažuranić" Slavonski Brod. Hrvatski Andersen, dječja književnica i sugrađanka, ponovno je okupila djecu iz cijele Hrvatske u jednu zajedničku priču koju ćemo sigurno pamtiti dugo, dugo..

Anketa

Koliko poznamo Ivanina djela

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Anketa
Kada netko kaže Ivana Brlić-Mažuranić, prvo što nam padne na pamet je grad Slavonski Brod, no koliko Brođani zaista znaju o njoj i njezinim djelima? Budući da je ove godine 100. obljetnica objavljivanja Priča iz davnina, odlučili smo provesti anketu i saznati koliko naši sugrađani znaju o tome.

Likovna stvaraonica Domaći

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Likovna stvaraonica Domaći
U sklopu obilježavanja Svijeta bajki 20. travnja 2016. sudjelovala sam u likovnoj stvaraonici Domaći u brodskoj Galeriji Branko Ružić. Kad smo došli, domaćin nas je Galerije upoznao sa životom i djelom Branka Ružića.Nakon razgledavanja Galerije počela je radionica na kojoj je sudjelovalo tridesetak učenika iz raznih škola.

Otvorenje izložbe i vraćanje ključa grada

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Otvorenje izložbe i vraćanje ključa grada
Prošlo je već pet dana ispunjenih duhom Ivane Brlić-Mažuranić. Grad je živio drukčijim ritmom. Bio je pun velikih i malih posjetitelja, zračio je pozitivnom energijom. Svi smo uživali u brojnim predstavama, izložbama, radionicama i ostalome.

Sajam na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Sajam na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić
Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ispred stare robne kuće Vesna održan je 22.travnja od 10:00 do 12:00h sajam na kojemu su sudjelovali svi vrtići Slavonskoga Broda. Iako je prodajnoga karaktera, na većini štandova nije bilo cijene, već se moglo dati novca koliko su kupci mogli i željeli dati.

Slikanje i crtanje na pijesku

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Slikanje i crtanje na pijesku
Radionica Poljana od zlatnog pijeska- radionica slikanja i crtanja u pijesku održana je 21. travnja u Muzeju Brodskoga Posavlja. Na njoj su sudjelovala djeca Osnovne škole Milan Amruš iz Slavonskoga Broda. Voditelj radionice Željko Čavčić upoznao nas je s ovom nama novom tehnikom crtanja.

Glazbena slušaonica

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Glazbena slušaonica
U dvorani Glazbene škole Slavonski Brod, 21.travnja 2016. godine održala se glazbena slušaonica povodom dana Ivane Brlić-Mažuranić. Voditelj programa bio je nastavnik klavira Andrej Šeper.Učenici glazbene škole imali su priliku pokazati što su naučili tijekom godine i svoje znanje prenijeti na djecu iz vrtića.

Hlapić na ikavici

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Hlapić na ikavici
U Centru mladih 20. travnja 2016. u 12 sati predstavljen je igrokaz Šegrt Hlapić na ikavici. Ovaj igrokaz izveli su učenici Osnovne škole Stjepana Radića iz Oprisavaca. Bilo je zanimljivo gledati i slušati zgode i nezgode Šegrta Hlapića i drugih likova koji govore ovim lijepim zavičajnim govorom.

Iz radionice quillinga

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Iz radionice quillinga
Radionica Quilling-filigran od papira održala se 18. i 20. travnja 2016. u Muzeju Brodskoga Posavlja. Radionici su nazočili učenici osnovnih škola. U Muzeju dočekao nas je šegrt Hlapić koji nas je vodio kroz radionicu i usmjeravao u radu.Tehnika quillinga nije baš jednostavna. Zahtijeva spretnost i strpljivost u radu.

Iza scene

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Iza scene
Polaznici Kazališne radionice U svijetu bajki Ivane Brlić - Mažuranić svake godine osmisle predstavu koja se prikazuje u čast naše poznate spisateljice. Mnogi koji dođu vidjeti predstavu oduševljeni su maštovitošću kojom se predočuju najpoznatiji likovi iz Ivaninih bajki, a malo ih zapravo zna kako nastaje jedna takva predstava.

Izložba GLOBE Valentine's Report

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba GLOBE Valentine's Report
U Gimnaziji Matije Mesića postavljena je izložba GLOBE Valentine's Report u organizaciji Astronomskoga društva Gea X. GLOBE učenici Gimnazije pripremili su ovoga proljeća niz kreativnih radionica kojima su željeli povezati period buđenja prirode kojeg svakodnevno prate mjerenjem pupova breza i jorgovana, od Valentinova Dana voda do Dana planeta Zemlje, 22. travnja.

Living History

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Living History
Turistička zajednica grada Slavonskoga Broda organizirala je program pod nazivom Living History koji se odvija u vrijeme Svijeta bajki. Tako brojni posjetitelji mogu susresti likove iz prošlosti: caricu Mariju Tereziju, baruna Trenka, špijuna, ljekarnika ranarnika i kosca.

Radionica u Dječjem vrtiću ''Seka i braco''

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Radionica u Dječjem vrtiću ''Seka i braco''
U Dječjem vrtiću Seka i braco održale su se 19. travnja 2016. godine brojne radionice povodom dana Ivane Brlić Mažuranić po nazivom Putevima Kosjenke i Regoča. Vrijedne dječje ruke bile su spremne za rad i suradnju s voditeljicama radionica.

Sajam u brodskoj tvrđavi

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Sajam u brodskoj tvrđavi
U Brodskoj tvrđavi održava se sajam povodom dana Ivane Brlić-Mažuranić na kojemu sudjeluju brojne udruge Regoč, Slap, Look, Bogatstvo u nama te različiti obrtnici. Svi su oni ponudili svoje proizvode: tradicionalne drvene igračke, rukotvorine s Ivaninim likom i likovima iz njezinih bajki.

Stoljeće Potjehove potrage za istinom

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Stoljeće Potjehove potrage za istinom
Priče iz davnine već nas stotinu godina uveseljavaju i uče nekim važnim istinama. A o istini i njezinoj važnosti najviše smo naučili iz Ivanine bajke Kako je Potjeh tražio istinu, u kojoj je glavni lik, Potjeh, toliko ljubio istinu da je zbog nje nastradao.

U društvu s Tenom Štivičić

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : U društvu s Tenom Štivičić
Udruga Lima, u sklopu programa Ivanomania (U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić), u utorak, 19. travnja u slavonskobrodskom Centru mladih ugostila je poznatu hrvatsku dramatičarku s londonskom adresom-Tenu ŠtivičićTena je u Slavonski Brod došla iz Ljubljane gdje priprema izvedbu svoje poznate i nagrađivane drame "Tri zime". .

Izložba u Muzeju Brodskoga Posavlja

Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba u Muzeju Brodskoga Posavlja
Novinarska radionica Svijeta bajki posjetila je Muzej Brodskoga Posavlja gdje smo vidjeli izložbu Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa. Ova se redovnička zajednica najviše bavila odgojno-obrazovnim i humanitarnim radom.

Kazališna predstava Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Kazališna predstava Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica
U sklopu Svijeta bajki 19.travnja 2016. u Radničkome domu održana je predstava za djecu Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica. Organizatori dječje predstave su Kazališna družina "Ivana Brlić-Mažuranić".

Predavanje u Gradskoj knjižnici

Dnevnički i memoarski zapisi Ivane Brlić-Mažuranić

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predavanje u Gradskoj knjižnici
U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod 19. travnja 2016. godine u 12:30 sati dr. sc. Mato Artuković održao je predavanje o dnevničkim i memoarskim zapisima Ivane Brlić -Mažuranić. Organizator ovoga događaja je Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Predstavljanje projekta u Centru mladih

Mitski likovi u Ivaninim bajkama

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predstavljanje projekta u Centru mladih
Predstavljanje projekta Davnina u Pričama iz davnine Osnovne škole Otok iz Zagreba održalo se 19. travnja 2016. U 12 sati u Centru mladih povodom dana Ivane Brlić Mažuranić. Cilj ovoga događaja bio je istraživanje i povezivanje mitskih likova slavenske književnosti s likovima najpoznatijih Ivaninih bajki.

Zanimljiva izložba

Dugme,puce,gumb kroz povijest

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Zanimljiva izložba
U Muzeju Brodskoga Posavlja postavljena je zanimljiva izložba Gumbi iz zbirke Pokrajinskoga muzeja Celje. Njihova zbirka puceta ili dugmadi sastoji se od čak 67 000 primjeraka, a na izložbi ih je prikazano 1600.

Bajkopričalica Sandra

Priča o vilinskome kralju

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Bajkopričalica Sandra
Ovih dana na brodskim ulicama puno je događanja. Tako tražeći zanimljive vijesti naletjeli smo u Starčevićevoj ulici na bajkopričalicu Sandru gdje je ispred kafe bara Mojster pričala okupljenoj djeci zanimljive priče. I mi smo ju željeli čuti.

Likovi iz bajki na Korzu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Likovi iz bajki na Korzu
Na brodskome Korzu djecu dočekuju likovi iz Priča iz davnine. Tako šećući, možete susresti Hlapića, Potjeha, Regoča pa i Kosjenku. Odjeveni u drevnu i neobičnu odjeću privlače pozornost mnogih.

Premijera glazbeno- scenske čarolije Šuma Striborova

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Premijera glazbeno- scenske čarolije  Šuma Striborova
Premijera glazbeno- scenske čarolije "Šuma Striborova" održala se 18.travnja 2016. godine u Kazališno - koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" u 18 sati. U predstavi su sudjelovali polaznici Kazališne radionice "U svijetu bajki... "koji su nam na zanimljiv način prikazali poznatu Ivaninu bajku.

Projekt Flip and Movie

Kako razvijati medijsku i informacijsku pismenost

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Projekt Flip and Movie
U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod Osnovna škola Bartula Kašića iz Zadra predstavila je svoj projekt "Flip & Movie". Cilj projekta bio je medijsko opismenjavanje te stjecanje znanja i vještina u području medija i informacijske tehnologije.

Literarni natječaj U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Iz zemlje gdje dobro uvijek pobjeđuje

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Literarni natječaj U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić
Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek- dislocirani studij Slavonski Brod organizirao je za učenike osnovnih škola literarni natječaj.

Novosti iz Gradske knjižnice

Digitalizirani repozitorij brodske baštine

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Novosti iz Gradske knjižnice
Gradska knjižnica Slavonski Brod predstavila je digitalizirani repozitorij brodske baštine. Ovaj je projekt, kako je rekao ravnatelj knjižnice Ivan Stipić, počeo 2015. godine. Glavni cilj projekta jest pretvoriti tiskano i pisano u digitalni oblik.

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najbolje likovne radove

Zaigranost boja u dječjem stvaralaštvu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najbolje likovne radove
Otvorenje izložbe "Zaigranost mlinarovih sinova" i dodjela nagrada za najbolje likovne radove održano je 18. travnja u 12 sati u Velikom salonu Vladimir Becić. Događaj je započeo prigodnom pjesmom dječjeg zbora Osnovne škole "Bogoslav Šulek".

Otvorenje Svijeta bajki

Brod - grad djece i bajki

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Otvorenje Svijeta bajki
Svečanost otvorenja "Priča iz davnina" održala se na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić 17. travnja 2016. u 20:00 sati. Organizatori umjetničke organizacije "Slavonski Brodvej" priuštili su nam lijep doživljaj i dobru zabavu. U programu su sudjelovali Kazališna družina "Ivana Brlić Mažuranić" i Dramski studio "Tintilinić".

Literarni Natječaj "U svijetu bajki 2016"...

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Literarni Natječaj U svijetu bajki 2016...
Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, u suradnji sa Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek- Dislocirani studij Slavonski Brod, ove godine organizira susret učenika hrvatskih osnovnih škola koje nose ime Ivane Brlić-Mažuranić. Susret će biti organiziran kroz natječaj za najbolju hrvatsku dječju priču na temu Ivaninih "Priča iz davnine" u sklopu Dječjih svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" 2016