Vijesti

Predaja ključeva grada

Otvorenje Likovne izložbe stvaronice Domaći

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Predaja ključeva grada
U Velikom likovnom salonu Vladimir Becić 17. travnja 2015. g. održana je predaja ključeva Grada. Dvoje mališana, odjevenih u poznate Ivanine likove Gitu i Hlapića, simbolično su vratili ključeve Grada dogradonačelniku Hrvoju Andriću.

Prodajna izložba dječjih rukotvorina

Vrtićki kreativci

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Prodajna izložba dječjih rukotvorina
U petak 17. travnja na Trgu Ivane Brlić Mažuranić održana je prodajna izložba rukotvorina Što sve male ruke mogu. Organizator je ove izložbe Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić.

Razgovor s brodskim profesionalnim glumcima

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Razgovor s  brodskim profesionalnim glumcima
U predstavi Lutonjica Toporko i devet župančića glume dva profesionalna glumca. To su Luka Stilinović i Matej Safundžić. Luka je glumio dvorskoga slugu, a Matej djeda Neumijka. To nam je bio povod za razgovor.

Razgovor s Filipom Bukvićem

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Razgovor s Filipom Bukvićem
Filip Bukvić učenik je petoga razreda osnovne škole Ivan Goran Kovačić. U predstavi Lutonjica Toporko i devet župančića glumi Lutonjicu Toporka.

Intervju s Ivanom Lutzom

Nova zvijezda na hrvatskom književnom nebu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Intervju s Ivanom Lutzom
Otkuda ljubav prema pisanju? Ljubav prema pisanju razvio je u srednjoj školi kada je počeo jako puno čitati. Prve knjige koje sam pročitao zapravo došle su mi u ruke zbog glazbe.

Likovna stvaraonica U vilinskih dvorih

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Likovna stvaraonica  U vilinskih dvorih
U prostorima galerije Ružić 15. travnja 2015. održana je likovna stvaraonica na temu Ivanine bajke U vilinskih dvorih. U stvaraonici sudjelovali su učenici OŠ Hugo Badalić i OŠ Ivan Goran Kovačić.

Međunarodna konferencija o Srednjoj Europi

Tolerancija, a ne konflikt

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Međunarodna konferencija o Srednjoj Europi
U prostorijama Glazbene škole 16. travnja 2015. održala se Međunarodna konferencija Nacionalna i univerzalna kultura u Srednjoj Europi: tolerancija, koegzistencija, konflikt.

Obnovljeno pročelje obiteljske kuće Brlić

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Obnovljeno pročelje obiteljske kuće Brlić
Početkom travnja završena je obnova pročelja. Skinute su zaštitne mreže i uklonjene skele s kuće obitelji Brlić, tako da je kuća zablistala u punoj ljepoti za ovogodišnju manifestaciju U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Quilling - filigran od papira

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Quilling - filigran od papira
Quilling ili filigram od papira je tehnika savijanja papira u razne oblike. Savijanjem uskih traka od papira dobivamo različite ukrase čijim spajanjem nastaju zanimljiva umjetnička djela.

Baletna predstava Brodskih leptirića

Slavujev ples

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Baletna predstava Brodskih leptirića
U Kazališno koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić 15. travnja održala se plesna predstava Slavuj. Koreograf i režija su Branko Banković i Olga Andrusenko, a sudjelovali su članovi Studija za moderni i klasični ples Brodski leptirići.

Izložba mladih fotografa

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba mladih fotografa
U prostorima Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda 15. travnja 2015. u 12:00 otvorena je izložba fotografija učenika Industrijske-obrtničke škole Slavonskog Broda i Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova. Izložene fotografije petnaestero učenika rezultat su projekta Fotografija na tragu EU priča.

Kreativna radionica Skockana priča

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Kreativna radionica Skockana priča
U prostoru Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda održana je likovno-literarna radionica pod nazivom Skockana priča u kojoj su sudjelovali učenici petog razreda OŠ Hugo Badalić.

Pravila pisanja u 19. stoljeću

Pišemo krasopisom

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Pravila pisanja u 19. stoljeću
U Muzeju Brodskoga Posavlja 15. travnja 2015. održana je zanimljiva radionica Škola 19. stoljeća, radionica krasopisa. Organizirali su je djelatnici Hrvatskog školskoga muzeja iz Zagreba i Muzej Brodskog Posavlja.

Projekt u dječjem vrtiću Pčelica

Ribar Palunko u dječjem svijetu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Projekt u dječjem vrtiću Pčelica
Novinarska i video radionica posjetila je dječji vrtić Pčelica koji je organizirao projekt Ribar Palunko i njegova žena povodom manifestacije U svijetu bajki. Vrtićka djeca sudjelovala su na raznim aktivnostima.

Bajkopričalica u Mojsteru

Krilati lav osvojio djecu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Bajkopričalica u Mojsteru
U caffe baru Mojster 14. travnja 2015. godine u 10:30 sati održala se još jedna aktivnost u sklopu manifestacije U svijetu bajki. Naime, s poznatom brodskom Bajkopričalicom Sandrom uplovili smo u bajku.

Brodsko moderno stvaralaštvo u djelu Ivana Lutza

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Brodsko moderno stvaralaštvo u djelu Ivana Lutza
U prostorima Gimnazije Matije Mesića 14. travnja održano je interaktivno predavanje Ivana Lutza pod nazivom Neka nova Ivana brodsko moderno književno stvaralaštvo.

Hlapić u turskom ruhu

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Hlapić u turskom ruhu
Nakon prijevoda na mnoge svjetske jezike Ivanin roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića, 100 godina poslije prvog izdanja, objavljen je prvi put i na turskom jeziku. Predstavljanje knjige održalo se u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod pred brojnim ljubiteljima Ivanina lika i djela.

Izložba fotografija Danijela Solde

Uključi se u bajku

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Izložba fotografija Danijela Solde
U Muzeju Brodskoga Posavlja postavljena je zanimljiva izložba Uključi se u bajku, brodskoga fotografa Danijela Solde. Sastoji se od osam fotografija na kojima se nalaze djeca s teškoćama koja nose maske ili drže lutke poznatih likova iz Ivaninih bajki.

Lutonjica Toporko i devet župančića na pozornici Svijeta bajki

Bratska ljubav ruši zidove

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Lutonjica Toporko i devet župančića na pozornici Svijeta bajki
U Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskome Brodu 13. travnja 2015. godine s početkom u 18 sati održana je premijera glazbeno-scenske čarolije Lutonjica Toporko i devet župančića

Radionica za male filateliste

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Radionica za male filateliste
Filatelistička radionica Markiraj svoju baštinu održana je u Muzeju Brodskog Posavlja 14. travnja 2015. Na radionici su sudjelovali učenici dvaju četvrtih razreda OŠ Hugo Badalić.

Zanimljiva izložba u Muzeju Brodskog Posavlja

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Zanimljiva izložba u Muzeju Brodskog Posavlja
Put u vječni dom naziv je izložbe postavljene u prostorima Muzeja Brodskog Posavlja. Izložba se bavi tematikom smrti i ljudskog odnosa prema njoj.

Dodjela nagrada za najbolje literarne radove

Pouke i poruke iz dječjih srca

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Dodjela nagrada za najbolje literarne radove
U prepunoj dvorani Gradske knjižnice održana je dodjela nagrada za najbolje literarne radove.U natječaju je sudjelovalo 40 škola iz cijele Hrvatske.Ukupno su pristigla 154 rada. Učenici su se natjecali u trima kategorijama: poezija, SMS poruka i prozni tekst.

Otvorenje likovne izložbe i dodjela nagrada najboljim učeničkim radovima

Zeleni svodovi u likovnim radovima

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Otvorenje likovne izložbe i dodjela nagrada najboljim učeničkim radovima
U likovnom salonu Becić otvorena je izložba pod nazivom Zeleni svodovi začarane šume.Tema je ovogodišnje likovne izložbe učeničkih radova osnovnih škola RH Ivanina priča U vilinskih dvorih.

Svečano otvorenje svijeta bajki

U potrazi za čarobnim gradom

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Svečano otvorenje svijeta bajki
U čast rođendana Ivane Brlić-Mažuranić 13. travnja 2015. godine, ispred njezine kuće u 10:00 sati održala se uvodna predstava koja ujedno predstavlja početak otvorenja manifestacije U svijetu bajki.

U svijetu bajki 2015...

Grad Slavonski Brod u suradnji s gradskim ustanovama i udrugama i ove godine nastavlja tradiciju organiziranja Dječjih svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić".